Daca e un cuvant pe care sa-l asociem cu vara atunci cand vine vorba despre mancare, „prospetime” e primul care ne vine in minte. Preferatul multora dintre noi, sezonul acesta vine cu o multime de optiuni in zona alimentelor proaspete, pline de vitamine si nutrienti, cu care sa te joci in cele mai creative moduri atunci cand gatesti. Iar printre acestea, legumele sunt una dintre oportunitatile de care chiar trebuie sa profiti...mai ales cele care sunt vedetele verii! Asa ca iti aratam care sunt cele din lumina reflectoarelor (sau a soarelui de vara) si cum te poti bucura de ele...cu mult bun gust, alaturi de intreaga familie!

Fasolea verde este una dintre preferatele verii, mai ales ca acum ii simti cel mai bine gustul intens. Si pentru ca sezonul acesta o gasim proaspata si cu toti nutrientii intacti, a devenit si una dintre favoritele noastre. Pe langa faptul ca are putine calorii (24kcal la 100g), fasolea verde contine fibre usor de digerat, fitoconstituenti care protejeaza celulele si o diversitate de vitamine, precum vitamina C si cele din grupul B. Poate fi unul dintre ingredientele de baza dintr-o ciorba proaspata de legume, perfecta pentru un pranz de vara cu familia!

Mergand mai departe, noi spunem ca Popeye chiar stia ce vorbeste, pentru ca spanacul, urmatoarea leguma-vedeta a verii, este unul dintre alimentele cu cei mai multi nutrienti. Iar un studiu suedez chiar a demonstrat ca nitratii din spanac ajuta la dezvoltarea masei musculare. In plus, stiai ca o ceasca cu frunze de spanac contine mai mult decat doza zilnica recomandata de vitamina K si A, mangan si acid folic si aproximativ 40% din necesarul organismului de mangneziu? Noi spunem ca am putea sa-l numim si „aur verde”, pentru ca te bucuri de peste 20 de substante nutritive in acelasi aliment, iar o ceasca de spanac contine doar 40 de calorii. Mai mult, studiile arata ca flavonoizii si carotenoizii din spanac au puternice proprietati antiinflamatorii si anticancerigene. Si ai atatea modalitati in care il poti consuma! Ce spui de o mancare de spanac cu piept de pui pe care chiar si cei mici o vor adora?

Dovleceii, folositi mai ales pentru sosuri si mancare gatita, sunt o sursa excelenta de luteina, beta-caroten, antioxidanti si substante nutritive. Sunt extrem de versatili pentru ca se pot combina cu o multime de alte alimente, in feluri de mancare iubite de intreaga familie. Uita-te numai cate idei ne-au venit noua, numai bune pentru mesele cu cei dragi! Dovleceii sticks sau pane vor fi sigur pe placul celor mici, dovleceii gratinati la cuptor cu pui sau tocanita de curcan cu dovlecei sunt idei bune pentru felul principal, iar supa de curcan cu dovlecei e o solutie buna cand aveti pofta de ceva usor, dar foarte savuros!

Rosiile de vara sunt cunoscute pentru gustul autentic, savuros pe care il poti combina cu o multime de alte alimente. Cu siguranta recunosti imediat aroma unica a unei rosii de gradina, iar vara este sezonul in care te poti bucura la maximum de ele! Iar rosiile de sezon contin de doua ori mai multa vitamina C decat cele care sunt disponibile in alte perioade ale anului! Daca vorbim de mixuri, o idee buna pentru masa de pranz sau cina este ghiveciul de legume, in care rosiile sa fie vedeta! Mai ales ca ai parte in acelasi timp si de beneficiile altor legume proaspete, pe care noi le tocam si pregatim cu drag chiar dupa ce le primim!

Ardeiul iute sau gras, verde, galben sau rosu, ofera, pe langa gust, si un strop de culoare preparatelor de vara. Ardeii sunt o sursa foarte buna de vitamina C, dar si de betacaroten, care se gaseste in cantitati mai mari in ardeiul iute. Vara, ardeiul este o leguma perfecta pentru combinatiile din felurile principale, oferind acestora un gust aparte si un aspect care-ti face pofta din prima secunda. Ii putem asemana cu piesa care completeaza un puzzle de gusturi. De exemplu, ghiveciul de legume cu pui, saramura de pui, sau o quesadilla proaspata, pe placul tuturor, nu ar fi la fel fara combinatiile de ardei gras si iute.

Acum ca te-am inspirat, nu-ti ramane decat sa-ti alegi preferatele impreuna cu cei dragi si sa ne dai de veste cand vi se face pofta! Noi abia asteptam sa le preparam proaspete, in cele mai savuroase bunatati cu gust de vara!